Het mentale systeem is niet los te koppelen van het fysieke systeem

Het systeem mens: dat ben jijzelf! Het is heel belangrijk om meer te weten over jezelf. 
Wat is emotie? Wat is woede? Waarom denken en voelen wij zo? 
Weten dat je toeschouwer kunt worden van jouw emoties. 
Een voetballer wordt kwaad, geeft zijn tegenstander een schop, krijgt een rode kaart en vervolgens verliest zijn team de wedstrijd. Hij valt van de ene in de andere emotie: kwaadheid, schuld, schaamte.
 

Wij leggen vier bewustzijnniveaus uit:

Onbewustzijn
Het gebied waar we weinig van afweten, althans, wij hebben er geen contact mee.
De organen in ons lichaam, het hart, ze werken allemaal onbewust. Een hoogst intelligent systeem, waar de wetenschap nog maar pas mee bezig is te ontdekken hoe het in elkaar steekt. Aangeleerde handelingen en vaardigheden gebeuren onbewust.
 
Onderbewustzijn
Miljoenen jaren van evolutie hebben het onderbewustzijn diensten bewezen. Alles wat de mens meemaakte, leerde en ervoer, werd opgeslagen in het onderbewustzijn. Ook wel de harde schijf van onze mentale computer genoemd. Woorden worden opgeslagen in het onderbewustzijn.
Woorden wekken associaties op. Een woord wordt een gedachte, een gedachte wordt gevoel, gevoel wordt gedrag en gedrag bepaalt het algeheel functioneren.
Het onderbewustzijn onthoudt alles. Het gelooft ook alles. Of het nu bedacht is of werkelijk, goed is of slecht, het onderbewustzijn gelooft alles. Je onderbewustzijn voert feilloos alle opdrachten uit, daar kun je zeker van zijn. Als een schaatser bang is om te vallen in de derde bocht, dan zal hij vallen in de derde bocht. Als een wielrenner zegt dat hij niet kan klimmen, dan zal hij nooit een bergetappe winnen. Ook onbewust is er heel veel informatie in je onderbewustzijn terecht gekomen. Soms begrijp je echt niet waar die gedachten vandaan komen.
Die gedachten in je onderbewustzijn kun je veranderen door selftalk.
Woord voor woord.
Onvermogende, negatieve gedachten veranderen in vermogende, positieve gedachten.
Jij kunt zelf leiding geven aan je onderbewustzijn.
Vanaf nu ben jij aan de beurt!
Je kunt herprogrammeren. Vervang oude onvermogende gedachten  door vermogende, gezonde, nieuwe gedachten. Het enige wat je moet doen is leren hoe je tegen jezelf moet praten!
 
Bewustzijn
Wij weten bewust waar we zijn en waar we mee bezig zijn mits we niet onderbewust onze activiteiten doen. We gebruiken onze hersenen in de allereerste plaats om ons bewust te zijn van onszelf en de wereld om ons heen. Dat je dingen ervaart is een bewijs dat je bewust hier bent. Mens zijn betekent bewust aanwezig zijn in de wereld. De enige vraag is: in hoeverre ben jij bewust aanwezig? 
Sommige mensen ontwikkelen hun bewustzijn veel meer dan anderen.
De sleutel van o.a. Mental Coaching is verruiming en ontwikkeling van het bewustzijn.
 
Zelfbewustzijn
Dat is de Coach! Verantwoordelijkheid voor jezelf nemen. Een hoger denkniveau dat vroeg of laat door alle Mental Coaching masters wordt bereikt. Dat is waardoor je tegen jezelf praat en je verantwoordelijkheid neemt voor wat je doet en niet doet. Het onderbewustzijn speelt een veel grotere rol in ons leven dan we over het algemeen denken. De meeste handelingen verrichten wij zonder dat we ons er van bewust zijn. Als we alles bewust zouden moeten doen, zouden wij per dag ontelbare uren tekortkomen. Het bewustzijn van een mens bepaalt of iets belangrijk is of niet en het onderbewustzijn reageert daar op. Als je iets belangrijks meemaakt – bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts – kun je je dagen van te voren al druk maken, alleen omdat je een halfuurtje naar de tandarts moet. Het systeem reageert er op alsof er gevaar dreigt, je lichaam komt in paraatheid en er komt meer energie vrij. Dat voelen wij en noemen het nervositeit, maar het is de energie die wij voelen. Wij doen het onszelf allemaal aan: het bezoek aan de tandarts maken we zo belangrijk dat ons lichaam signalen af geeft als ‘pas op, er dreigt gevaar’. Dit doen we niet alleen bij de tandarts maar ook bij veel andere dingen. Zelfs bij leuke dingen. Bij leuke dingen ervaren we het als een pre.

Zelfbewustzijn is bewust zijn van jezelf. Het bewustzijn ervaren.

 


Ben Middelkamp

Mental Coach PROMEG