Wat weten wij eigenlijk over ons brein?

Tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen) staan in verbinding met elkaar, communiceren met elkaar. Het brein weegt zo’n anderhalve kilo, ongeveer twee procent van het lichaamsgewicht van een volwassen mens. Maar het brein gebruikt meer dan twintig procent van het totale energieverbruik van ons lichaam.

Het is een ontzagwekkend, mysterieus en geniaal orgaan.

De hersenen scheppen jouw betekenis aan de wereld. Alles wat je ziet, hoort, aanraakt, proeft en ruikt, is er dankzij de hersenen. Bewegen, genieten, je kopje koffie van vanochtend, de liefde die je voelt, dat geniale idee, die topsportprestatie, het verlies, de winst, het geluksgevoel, de emotie; alles is het gevolg van maatwerk in je brein.

Sta je er weleens bij stil hoe je brein werkt? Hoe je hart klopt, hoe je longen functioneren, je lever, je nieren, je bloedsomloop? 

Jouw menszijn is een uniek systeem! De enige en echte werkelijkheid is dat ieder mens uniek is, unieke talenten heeft en daarom altijd meer dan de moeite waard is.

Wie is dan de drijvende kracht achter deze opzienbarende creativiteit? Jij of de hersenen?

Als jij dat bent staat de deur naar een nog grotere creativiteit open!

Als jouw antwoord is dat je hersenen de drijvende kracht zijn, is het wellicht mogelijk dat er behoorlijk wat beperkingen zijn, zoals een te laag gevoel van eigenwaarde, te weinig van het leven verwachten - of van jezelf, die dat wat je kunt bereiken tegenwerken.

Bezorg jezelf een gouden tijd door zelf het geschenk, je hersenen, te gebruiken. Je hebt niet iemand anders nodig die je input geeft. Geen hogere macht, geen schepper, goeroe, leraar, docent of wie dan ook.

Je moet jezelf input geven! Gebruik je hersenen, voorkom dat je hersenen jou gebruiken.


Ben Middelkamp

Mental Coach PROMEG