Leiding nemen

Wat volwassenen ons in onze kindertijd vertellen heeft een ongelooflijk effect op ons. Ik herinner mij nog een voetballertje op mijn lagere school, die van de trainer te horen kreeg dat hij niet kon voetballen. Die jongen wilde graag profvoetballer worden en in onze beleving was hij verreweg de beste in de omgeving, hij scoorde altijd en overal. Wat een programmering voor een 12-jarige! Hij was zo teleurgesteld door de opmerking van de trainer dat hij geen bal meer raakte en is gestopt met voetbal.

Een Mental Coach graaft niet in het verleden. Het begint bij het eerste gesprek. Hoe oud wil je worden? 85? Je bent nu 40 dus je wilt nog 45 jaar in het NU leven! Denk aan wat je wilt bereiken, niet aan wat je wilt vermijden. Vergeet dingen die je wilt vergeten. Zoek niet op waar angst, onzekerheid of trauma is begonnen.

Praat met jezelf, leer ermee om gaan. Neem de leiding over je eigen leven. Echte leiders hebben zichzelf stevig onder controle. Ze zijn de baas over hun handelen, hun gevoelens, hun houding en hun perspectieven. Effectief management begint met het succesvol managen van jezelf. Eigenlijk praten we allemaal de hele tijd tegen onszelf. En praten in onze eigen (streek) taal gaat ons het beste af.

Maak je niet druk over wat anderen om je heen denken over dat praten met jezelf. Blijf het GEWOON DOEN. Dat begrijpen wij het beste. Hoe meer geloof we ergens in hebben hoe vaker we andere ideeën, die hetzelfde zijn, zullen accepteren.

Hoe vaker je op een bepaalde manier over iets denkt, hoe vaker je zult geloven dat het zo werkelijk is. 'Ik weet nooit de weg, verdwaal altijd.' En je zult nooit de weg weten en altijd verdwalen. 'Ik heb altijd last van voorjaarsmoeheid' en je zult altijd moe zijn in een prachtige periode van het jaar. Let eens op hoe mensen die roken met zichzelf praten: 'Roken is heerlijk, geeft ontspanning, rust. Het zijn altijd gezellige mensen die roken. Fijn, na het eten een kopje koffie en een sigaretje, ik kan er nu al naar verlangen.' Tientallen keren per dag en dat hoeveel jaar? En dan wil je stoppen met roken. Het is moeilijk om bepaald gedrag, een emotie of drang onder controle te krijgen en zodoende af te leren.

Steeds worden wij gedwongen tot een bepaald gedrag. Vaak nemen wij ook bepaald gedrag over zoals bijvoorbeeld roken. Wil je stoppen met roken, zeg dan bij iedere sigaret die je opsteekt; 'het hoeft niet'. Voor veel mensen die ik gecoacht heb is 'het hoeft niet' een uitstekend hulpmiddel om bepaald gedrag, een emotie of drang onder controle te krijgen en zelfs af te leren. Wij kunnen onszelf observeren en beoordelen of bepaald gedrag wel nodig is. Wij kunnen ons zelfbewustzijn ontwikkelen door onszelf mentaal te coachen. Jezelf observeren vanuit het centrum, het ligt tussen twee uitersten.

Er zijn veel verschillende soorten drang die een mens bijna dagelijks kunnen beïnvloeden. Soms kan het zijn dat wij dat nog normaal vinden ook.

Het onderbewustzijn zal alles geloven wat je verteld en het zal zelfs in een leugen geloven wanneer je die maar vaak en krachtig genoeg verteld. Praat met jezelf: ‘Ik wil een gezond en fit lichaam, ik wil mij prettig voelen, ik heb er de wilskracht voor’.

Eten, roken, drinken, gokken, seks; alles heeft te maken met emotie. Vecht tegen jezelf en accepteer geen negatieve emotie, ook niet van jezelf. Niet accepteren, zeg nee tegen het eten en ja tegen het succes.

Je kunt beter tientallen keren per dag krachtig tegen jezelf zeggen: 'Zo wil ik zijn: gezond, gelukkig en ik wil geweldig genieten'.  

Hef blokkades op en denk creatief. Omarm wie je bent, volg je hart, je gevoel en doe alles met passie. Vaak zijn we zo met het verleden of de toekomst bezig, dat wij vergeten te genieten van het moment, NU!  Het leven gaat zo snel, de tijd vliegt voorbij, maar wat is nou eigenlijk tijd? De tijd is NU! Het is een kwestie van GEWOON DOEN en volhouden.

Leid je eigen leven!Ben Middelkamp

Mental Coach PROMEG