Kinderen kunnen het nog..

Genieten van het moment. Naast goede voeding en voldoende beweging, is gewoon lekker lachen net zo belangrijk voor de gezondheid. Én lachen maakt het leven veel aangenamer. Over het algemeen wordt er te weinig gelachen. Kinderen lachen gemiddeld driehonderdtot vierhonderd keer per dag, volwassenen nog maar zo’n tien tot vijftien keer. Ergens gedurende ons leven verliezen we het vermogen om te lachen. Dat is jammer. Een leven met een lach is een beter leven. Lachen is gezond. 

Als je lacht voel je je goed en het is een prima manier om stress naast je neer te leggen. Het is toch heerlijk om blij en onbezonnen je dagelijks in een nieuw avontuur te storten, om elke dag als een feestje te zien? We leven veel te vaak op de automatische piloot. Tijdens het ontbijt ben je al bezig met wat er die dag allemaal nog gedaan moet worden: 'Wat doen we vanavond, wat gaan we eten, als ik maar op tijd thuis ben, eerst moet het gras gemaaid, moeten we onze moeder niet weer eens een keer bezoeken?' En ondertussen ontbijt je ‘gezellig’ met z’n allen. Zonder bewust te genieten.

Een veel te drukke agenda. Piekeren over wat we gisteren deden en over wat we vandaag gaan doen. Altijd zijn er gedachten en gevoelens die ons afleiden.

Toch kunnen wij het ook. Gelukkig zijn en genieten zit echt in de kleine dingen. Zeg het tegen jezelf, praat met jezelf.

'Wat geniet ik van het lezen van de krant, wat geniet ik van de heerlijke knuffel van mijn kind, wat geniet ik als de zon doorbreekt.'

Wie geniet van het leven heeft geen haast.

Geniet overal van! Maak je niet onnodig zorgen, dat is de bedachte wereld.

Vaak maak je je zorgen over dingen die nooit gebeuren. Je moet nu genieten en het geluk niet uitstellen. Gedachten zijn niet te stoppen, maar je kunt ze wel een subtitel geven, je kunt ze veranderen. Hele dagen praat je al met jezelf maar het gaat er om te leren hoe je tegen jezelf moet praten. Probeer de bedachte wereld te scheiden van de werkelijkheid. Ons onderbewustzijn weet niet of iets bedacht is of werkelijk. Wij moeten ons er van bewust worden dat we problemen het hoofd kunnen bieden door er werkelijk naar te kijken en tegen onszelf te praten.

Geef je mentale computer andere instructies. Woord voor woord.

Zeg tegen jezelf; ‘Wat is er nou echt aan de hand en moet ik me daar druk over maken? Ik wil gelukkig zijn en genieten, de hele dag door.'

Geniet van ieder moment, het liefst honderden keren per dag. Als je ergens van geniet, dan is de kans vele malen groter dat het ook goed gaat. 

 

Geluk kun je hebben, maar je kunt geluk ook zelf maken.

 

Ben Middelkamp

Mental Coach PROMEG