Interview Ben

Gepubliceerd op 17 december 2012 om 11:58

Column Bodybiz.

Waar begin je in godsherennaam met de grote schoonmaak’ vraagt Hugo Borst zich af in zijn column van zaterdag 8 december (AD).

Een zwarte bladzijde in de sport. Het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, mishandeld na een voetbalwedstrijd in Almere.

De aandacht zal moeten gaan naar anders leren denken.

Als wij ons lichaam ‘het systeem’ noemen en onszelf ‘de toeschouwer’ dan kunnen wij ‘het systeem’ gaan observeren. Mental Coaching leert je om te gaan met emotie door uit te leggen en te begrijpen hoe het mentale systeem (jijzelf) werkt. Wij mensen kunnen leiding geven aan onszelf.

Het begint bij onze gedachten. Gedachten bepalen gevoel, gevoel bepaalt gedrag en gedrag je algeheel functioneren. Wij kunnen zelf kiezen hoe wij ons willen voelen. Anders leren denken, oplossingsgericht en dat met gezond verstand. Weten dat je emotie hebt en dat je vaak door beïnvloeding ‘in’ een bepaalde emotie komt. Weten dat praten tegen jezelf grote invloed heeft op hoe je je voelt. Ieder mens voert voortdurend een innerlijk gesprek met zichzelf. Zelfs in je slaap lig je met jezelf te praten. Veel wordt ons al geleerd door de opvoeding. Wat wij als kind eerst als waarheid zien, moeten wij afleren omdat het niet zo was.

Alle woorden hebben in je mentale systeem een afbeelding. Wij mensen zien bij woorden die wij kennen direct een beeld. Denk aan je moeder en je ziet je moeder, denk aan een roze olifant en je ziet een roze olifant. Weten wat woorden voor invloed hebben op jouw systeem.

Weten wat respect betekent.

Als je als voetballer je tegenstander een doodschop geeft, dan heb je totaal geen idee wat respect betekent. Dan moet je als leiding ingrijpen. Als er bestuurders zijn die nu al twijfelen hoe lang respect zal duren, hoe wil je dan iets veranderen?

Het begint altijd bij jezelf!  Eerlijk zijn tegen jezelf. Als jij verandert dan verandert alles om je heen. Leiders moeten het voortouw nemen. En doorzetten! Respect begint bij jezelf. Hoe kun je een ander respecteren als jij jezelf niet respecteert? Hoe kun je van een ander houden als je niet van jezelf houdt? Hetzelfde geldt voor pesten. Stop met het pesten van jezelf!

Dus het antwoord op de vraag van Hugo Borst is heel simpel: ‘Bij jezelf!’

Blijf investeren in mensen, in jezelf. Stel vragen als: Waar willen wij naartoe? Waar staan wij voor? Wat is onze drive? Wat is het gezamenlijk belang? Bepaal samen een missie en draag die uit.

Wat bedoel je met het teambelang? Is dat alleen het eerste team of trek je dat in breder verband: alle leden, de ouders,begeleiding, sponsors, tegenstander, scheidsrechter, grensrechter, supporters, pers, etc.? Ga in dialoog met elkaar. Dialoog heeft als doelstelling om elkaar beter te maken.

Vroeger was het niet beter maar anders; het waren andere omstandigheden. Toen ging alles heel langzaam. We leven nu in een transformatietijdperk, de veranderingen om ons heen gaan steeds sneller, het is bijna niet bij te houden. We moeten afstand nemen van onze beperkende denkgewoonte; de perfecte denkgewoonte om te blijven waar je bent!

Groeien in bewustzijn: zelfbewustzijn, onzin verwijderen en zelf beslissen wat waarheid is.

Dat is een prachtig avontuur, het goede behouden en de onzin verwijderen.

Sport en het leven is zo mooi.

Zie die mooie momenten. Laat je de mooie momenten niet afnemen. Haal het positieve uit alles wat er in het verleden is gebeurd. Dan kun je zeggen dat je wat geleerd hebt.

Ga er daadwerkelijk mee aan de slag, beste leiders.

Zie het als een leerproces en groeiproces. Je moet wel blijven oefenen.

Ik weet dat het simpel klinkt, maar uit mijn ervaring als Mental Coach weet ik dat het zo werkt.

 

- Ben Middelkamp