Week van de Werkstress

Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 november wordt er weer landelijk aandacht besteed aan een steeds maar groeiend probleem: Het niet hebben van werkplezier, maar het energie slurpende werkstress.

In 2018 hadden zo’n 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-out gerelateerde klachten. Echter is dit nog maar het topje van de ijsberg, aangezien alle andere psychische aandoeningen, ziekteverzuim en stress gerelateerde problemen, die mede worden veroorzaakt door de werksituatie, hierin nog niet zijn meegenomen. Diverse onderzoeken naar werkstress laten verontrustende cijfers zien onder werknemers: 12% burn-out, 40% stress-verschijnselen, 25% te hoge werkdruk en de kosten van het werkverzuim zijn verder opgelopen naar 2,8 miljard (red: nu.nl). Aandacht voor mogelijke oplossingen groeit maar langzaam.

Een aantal voorbeelden van werk gerelateerde factoren. die stress veroorzaken, zijn onder andere de hoge werkdruk, negatieve collega’s, geen waardering of erkenning krijgen, slechte sfeer, klagende collega’s, slecht voorbeeld gedrag van leidinggevende en zelfs pesten op de werkvloer. Aandacht voor het werkplezier en geluk op de werkvloer zou de grootste prioriteit moeten hebben.

Gelukkige werknemers zijn productiever, hebben meer energie, zijn creatiever, zorgen voor een goede sfeer, zijn meer betrokken en meer bevlogen, zijn gemotiveerder, leveren een grotere bijdrage en hebben over het algemeen een betere gezondheid. En ze hebben vooral meer plezier!

Ze zijn daardoor niet alleen succesvoller en gelukkiger, maar dragen ook voor een groter deel bij aan de successen van het bedrijf of de organisatie.

En wat levert gelukkiger werken dan op?

  • Gemiddeld een omzetgroei van 2,5%
  • Tot 22% hogere klanttevredenheid
  • Tot 47% effectiever werken
  • 40% lagere verloopcijfers en dus een stabielere bedrijfssituatie.

 

Wat is werkgeluk eigenlijk?

Bij werkgeluk gaat het om het hebben van positieve emoties en plezier op het werk, om de voldoening van het groeien en het benutten van het eigen talent en het kunnen bijdragen aan een hoger doel.

Stress in het algemeen en natuurlijk ook werkstress is vooral een mentale kwestie en daar is wat aan te doen. Het nieuwe werkgeluk programma van PROMEG biedt de handvatten om zowel de individuele als collectieve problematieken het hoofd te bieden. Het biedt de tools en de oplossingen om het (werk)geluk op en buiten de werkvloer te vergroten. Door aandacht te hebben voor de mentale weerbaarheid en het vergroten van de veerkracht in combinatie met de 5 pijlers van de cursus Werkgeluk worden motivatie, bevlogenheid, betrokkenheid, productiviteit en geluk geactiveerd.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden, die het programma je te bieden heeft? Download hier de Werkgeluk flyer en neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!