Een betere nachtrust door selftalk en buikademhaling

Een veelvoorkomende klacht is dat men niet kan slapen, ieder mens heeft er wel eens last van. Je ligt in bed en je merkt dat je niet kunt slapen. Je denkt: 'ik moet slapen, want anders ben ik morgen geen mens.' Je probeert een houding te vinden waarvan je denkt dat je daarin wel kunt slapen en je draait van je ene zij op je andere zij. Het lukt niet en je besluit om uit bed te gaan. Je gaat televisie kijken, een boek lezen en je probeert de zogenaamde hulpmiddelen zoals melk of warm water drinken. Na een uur of langer strompel je naar je bed en val je van vermoeidheid in slaap.

Ook komt het voor dat je na een uur slapen wakker wordt en dan moeilijk weer in slaap kunt komen. Als deze slaapklachten zich regelmatig voordoen wordt door de huisarts een slaapmedicijn voorgeschreven.

Zo kwam er eens iemand bij mij die maagklachten kreeg van de slaappil.

Ik vroeg hem: ‘Waarom neem je slaappillen?’ ‘Anders kan ik niet slapen’, antwoordde hij. ‘Wanneer heb je voor het laatst geprobeerd om zonder slaapmedicijn te slapen?’ vroeg ik. ‘Ik denk een paar jaar geleden’, was zijn antwoord.

Als je voordat je naar bed gaat al denkt dat je niet kunt slapen, dan spreek je eigenlijk met je onderbewustzijn af dat je niet kunt slapen. Als iemand gaat slapen moet hij het bewustzijn ‘verlaten’, slapen speelt zich immers af in het onderbewustzijn.

Het onderbewustzijn is veel sterker aanwezig dan wij denken. We kunnen het onderbewustzijn een opdracht geven. Als iemand bijvoorbeeld         ’s ochtends om vijf uur moet opstaan, omdat hij iets belangrijks moet doen, wordt hij vaak al wakker voordat de wekker gaat.

Als we ons te druk maken omdat we niet kunnen slapen, kan ons onderbewustzijn ‘denken’ dat er gevaar dreigt. En dan komen we juist moeilijk in slaap. De oplossing is heel simpel:

Praat tegen jezelf, praat jezelf in slaap

Als je merkt dat je niet kunt slapen, kun je beter tegen jezelf zeggen: ‘Dan slaap ik maar niet’. Als je denkt: ‘Ik moet slapen, want anders ben ik morgen niet in vorm en ik heb allemaal belangrijke dingen te doen’, probeer dan te ontspannen.  Zeg tegen jezelf: ‘Ik heb een goed kussen, schone lakens en een lekker bed. Ontspan, zorg voor een goede buikademhaling en maak je niet zo druk, je ziet het morgen wel.’

Blijf gewoon ontspannen liggen, er kunnen allerlei gedachten door je hoofd gaan.

Als het nodig is – en je nog steeds niet kunt slapen – blijf dan tegen jezelf praten.

Meestal vallen mensen rustig in slaap. Het klinkt allemaal nogal simpel en dat is het ook. Je moet nooit moeite doen om in slaap te komen. Het moet vanzelf gaan. 

Focus op je ademhaling

Ademhalen, concentreren op de buikademhaling brengt rust. Combineer je buikademhaling met visualisatie, dan ontspan je snel en effectief. Visualiseer momenten van plezier en geluk. Visualiseer een prachtige zonsondergang, je favoriete hobby, vakantiebestemming of je mooiste sportmoment. Druk je duim in de navel en leg je hand onder je navel. Adem diep door je neus in en volg de adem tot in je buik. Voel je buik omhoog komen en adem rustig weer uit.

Tel je ademhalingen. Waarschijnlijk kom je niet verder dan 30; slaap lekker!



Ben Middelkamp

Mental Coach PROMEG