Word wie je wilt zijn

Kun je werkelijk gewicht verliezen door anders te leren denken? Zeker weten! Ook hier geldt weer de Kracht van de Gedachte. Door je mentaal te trainen in combinatie met op te letten wat je eet, kun je veel aan je eigen gezondheid doen. Goede afspraken maken met jezelf en een goede discipline bepalen hoe je verder gaat met je gezondheid. Besluit zelf op welke wijze jij aan je gezondheid wilt werken.

Omschrijf een doel, maak een plan en spreek met jezelf af dat het gaat werken. Train jezelf mentaal om het vol te houden en je zult zien dat jij je na een bepaalde periode al veel beter voelt en gemotiveerd bent om door te gaan.

Hoe komt het toch dat mensen weten wat niet goed voor ze is, maar er toch gewoon mee doorgaan? Het antwoord ligt in het onderbewustzijn, het verre verleden. In de evolutie van de mens waren maar enkele dingen belangrijk: veiligheid, eten en drinken. Het was niet aan de orde om te denken: over vijf jaar moet ik ook nog gezond zijn. In de moderne samenleving is dat anders, vooral in de westerse wereld. Er is meer dan genoeg aan eten. Overal en op elk tijdstip is er aan eten te komen. Als we in een auto slechte brandstof doen, dan stopt de motor direct. In een mens kun je ongestraft alle soorten voedsel stoppen. Pas later merken we de gevolgen en dan moeten we de tol betalen. Maar aan onze gezondheid  kunnen we wel werken. Je hoeft niet altijd met gezondheid bezig te zijn of een gezondheidsfreak te worden, want een beetje vergif kunnen wij wel hebben. Maar als je regelmatig slechte voeding tot je neemt en te weinig beweegt, dan kan het systeem er op de langere termijn niet meer tegen en zullen er ongetwijfeld gezondheidsklachten ontstaan. 

Ga wat meer doen aan ontspanning en beweging en let op je voeding. Zorg voor een fit en gezond lichaam. Stel het niet meer uit, maar begin gewoon. Begin met wandelen bijvoorbeeld. Minstens een half uur wandelen per dag in een lekker tempo. Het is de meeste natuurlijke, simpele en goedkoopste manier van bewegen, zowel lichamelijk als mentaal erg goed.

Het is een kwestie van volhouden en doorzetten. Gewoon Doen. Verander je denken. Je gedachten bepalen het gevoel, het gevoel bepaalt je gedrag en het gedrag bepaalt je algeheel functioneren. Je gedachten geven direct een beeld. Je denkt aan een roze olifant en je ziet een roze olifant. Denk aan het roze olifantje: ‘Ik kan de ochtend niet doorkomen op drie crackers’ en je zult de ochtend niet doorkomen op drie crackers. Geef je gedachten een subtitel: ‘Ik wil een fit en gezond lichaam.’ Leer trek te beheersen en beloon jezelf. Leer de gedachten in je hoofd te veranderen door te praten met jezelf. Zie het spel als de duivel en de engel. De duivel ligt altijd op de loer. Die wint ook vaak in ons onderbewustzijn.

Het is goed om vandaag te bepalen wat je morgen gaat eten. Zodra je denkt: ‘wat bereik ik met gewichtsverlies’, zeg je direct tegen jezelf: ‘Een fit en gezond lichaam en ik zie er beter uit.’ Als je hapjes afslaat op feestjes, wees dan trots op jezelf. 

Bij een buffet neem je een kleiner bordje en als je een tweede keer wilt gaan dan zeg je: ‘Het hoeft toch niet.’ Denk je dat dit onbeleefd is, zeg dan tegen jezelf dat gezondheid voor jou toch belangrijker is dan beleefdheid. Krijg je een gevoel van honger,dan zeg je dat dit een heerlijk gevoel is. En: wees weer trots op jezelf. Houd je netjes aan de afspraken die je met je jezelf hebt gemaakt. Trek in iets lekkers en een sterk verlangen naar eten? Daar hoef je niet op in te gaan. Zelfs honger kun je af en toe negeren. Niet bang zijn voor honger. Ook honger komt en gaat in golven.

‘Dat lukt mij niet!’  Het roze olifantje! 

‘Ik heb gewoon trek!’ Het roze olifantje!

Verander je gedachten en je gaat minder denken aan eten. Ook als je je doel bereikt hebt, is het zaak jezelf te blijven coachen in het vasthouden van het gewicht.

 

TIPS

 • Eet geconcentreerd en aandachtig
 • Kauw goed en eet langzaam
 • Stel je doelen en stel ze realistisch
 • Wees je bewust van je gedachten
 • Wees niet ‘bang’ voor honger
 • Begrijp het spel
 • Laat je coachen

 

Haal de volgende gedachten uit jouw systeem

 • Ik gun mezelf iets lekkers
 • Lijnen is zo moeilijk!
 • Het is vandaag een feestelijke dag
 • Het lukt me toch nooit
 • Geen enkel dieet heeft gewerkt bij mij
 • Ik ben te moe om te sporten
 • Het is zonde om het weg te gooien

 

Maak gebruik van de volgende subtitels

 • Ik wil een fit en gezond lichaam
 • Ik wil een fijn en gezond leven
 • Het hoeft niet
 • Ik kan ermee omgaan
 • Ik kan ertegen
 • Sprankelen is wat ik wil

 

Eigenlijk is afvallen vrij simpel. En, het maakt je veel gelukkiger!

 

Succes en geluk zijn twee onlosmakende begrippen, maar ze zijn geen garantie voor elkaar. Gelukkig zijn is een hogere vorm van succes. Het is het gevoel dat je op alle levensgebieden groeit als mens. Als je vindt dat je er op financieel, relationeel, emotioneel, spiritueel en fysiek gebied op vooruitgaat, dan voel je je gelukkig. Maar als je er in de genoemde gebieden op achteruit gaat, voel je je oncomfortabel. Daarom is het belangrijk om op alle levensgebieden doelen na te streven, want die sporen je aan om er op vooruit te gaan.

Conclusie? Gewoon Doen! Succesvol leven en gelukkig worden. Word wie je wilt zijn!

 


Ben Middelkamp

Mental Coach PROMEG