Het is niet de berg die we overwinnen maar onszelf

Gepubliceerd op 12 april 2019 om 11:16

"Mental Coaching Gewoon Doen is mijn inspiratiebron voor een gezond, gelukkig en succesvol leven.

Groeien in bewustzijn is genieten in optima forma."

 

Waarom

Het is nu een kleine vier jaar geleden, dat ik per toeval (?) in aanraking kwam met het fenomeen Mental Coaching.

Ik vraag me nu wel eens af: Was het wel toeval? En waarom Mental Coaching?

Ik zat goed in mijn vel, een fijn privé leven, zakelijk en financieel liep alles op rolletjes, sociaal en sportief actief en op mijn gezondheid viel ook niet veel aan te merken. Maar was dat wel echt zo?

Ik ben van nature een positief, nuchter, optimistisch en vrolijk ingesteld persoon. Ik bekijk eerst en vooral de positieve kanten van het leven en genieten staat bovenaan mijn to-do-list. Een levensgenieter!!! Dit was vroeger als kind, tiener en jong volwassene al zo en dat is nog steeds het geval. Waar komt deze instelling vandaan? Klopt het wel? Of is het een vorm van vluchtgedrag?

Er waren namelijk in al die jaren ook diverse zaken, die vele hoofdbrekens veroorzaakten en die niet bijdroegen aan het goede gevoel. Zowel in de privésfeer als zakelijk waren er over een langere periode de nodige uitdagingen, waar ik niet altijd een antwoord op had. Dit zette mij aan het denken. Was mijn bijdrage wel voldoende? Waarom gaf succes mij geen bevredigend gevoel? Waarom was ik soms zo ontevreden? Wat kon ik veranderen? En wat wilde ik met mijn toekomst? En wat had mijn verleden, mijn opvoeding er mee te maken? Vele vragen, geen concrete antwoorden.

 

Beïnvloeding

Natuurlijk kreeg ik uit mijn directe omgeving vele goed bedoelde adviezen en ideeën aangereikt, maar ik kon er vaak niets mee. Wel bleef ik er over nadenken, zocht naar oplossingen en ik maakte het bespreekbaar. Door erover te blijven praten, kwam ik uiteindelijk via Ido Middelkamp bij PROMEG terecht.  Het intake gesprek met Ben Middelkamp zal mij altijd bij blijven.

BAM! Die kwam binnen! Nieuwe energie en volop nieuwe ideeën. Een nieuwe uitdaging, nieuwe kansen.

Dezelfde omgeving had direct een mening paraat. Wat ga jij doen? Opleiding mental coaching? Dat zweverige gedoe, wat heb je daar nu aan? Laat je toch niets wijs maken! Ga toch bedrijfskunde of iets dergelijks studeren! Veel reacties van onbegrip en afkeuring over deze keuze, voortkomend uit onwetendheid, vielen mij ten deel. Mooi, ik volg toch graag mijn eigen weg, dus kom maar op!

 

Gewoon Doen

Ben leerde me in het eerste jaar anders te denken en nog meer oplossingsgericht te zijn. De handvatten, die ik tijdens de basisopleiding kreeg aangereikt, heb ik direct in de praktijk toegepast. Het resultaat was dat ik al snel op een andere manier tegen de problemen ging aankijken. Oude interesses werden nieuw leven ingeblazen en deze zetten mij op het juiste spoor. Het tweede jaar zorgde voor nog meer inspirerende lesstof, nieuwe gezichtspunten, meer inzicht in mezelf en meer verdieping. Alle mogelijkheden om meer cursusdagen en bijeenkomsten bij te wonen, pakte ik dan ook met beide handen aan. Tijdens de afsluitende Master opleiding zijn er veel puzzelstukjes op z’n plaats gevallen. Eén van de belangrijkste aspecten is de groei in bewustzijn, die een belangrijke bijdrage aan mijn verdere persoonlijke ontwikkeling heeft geleverd.

Anders denken, oplossingsgericht, met gezond verstand en eerlijk zijn tegen jezelf zijn de basis aspecten van de methode Gewoon Doen. Het klinkt helder, lijkt zo simpel en dat doen is vanzelfsprekend. In de praktijk blijkt het voor velen toch allemaal wat gecompliceerder te liggen, want ons mentale systeem kent nog vele geheimen. Eén geheim is ons denken, dat we veel en intensief gebruiken, maar veelal missen we de controle over ons denken. Het gaat niet om meer, beter, slechter, kleiner, groter, sterker, sneller, positiever, negatiever, maar om het bewuster denken. Niet meer op de automatische piloot handelen en stoppen met vastgeroeste gewoontes. Focus, balans en flow zijn andere belangrijke onderdelen van deze selftalk methode, want het kunnen coachen begint bij jezelf. Verandering begint bij jezelf!

Mental Coaching Gewoon Doen heeft mij de verandering gebracht waar ik zo lang naar heb gezocht. Ben ik dan een totaal ander persoon geworden? Nee, in tegendeel. Ik ben nog steeds dezelfde unieke persoon, met mijn eigen unieke talenten, echter wel met meer inzicht in mezelf en andere kijk op de wereld om me heen. Het heeft me meer innerlijke rust gebracht, heeft me geleerd om beter met stress om te gaan, heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven en het heeft me nieuwe energie gegeven om andere wegen te ontdekken. De complimenten over de verandering van mijn houding en gedrag uit mijn directe omgeving, studiegenoten, mede-coaches, maar ook van relaties en collega’s sterken mij in de gedachten, dat ik de juiste weg ben ingeslagen.

 

Nu

Elk individu heeft zijn eigen persoonlijke geschiedenis, een eigen levensverhaal met ups en downs, eigen problemen en aan de hand daarvan een eigen zelfbeeld. Hoe ga jij hiermee om? Wie wil jij zijn? En hoe wil jij dat anderen jou zien? Wat wil jij bereiken?

Mentale verandering en ontwikkeling is een proces en kun je niet los zien van het fysieke systeem. Ben jij toe aan een verandering, wil jij je verder ontwikkelen als mens, wil je meer kunnen genieten, wil je een gezonder leven en ben je op zoek naar meer balans?

Doe er dan wat aan! Durf te doen, geef ruimte aan nieuwe prikkels en laat je verrassen.

 

Succes is niet de sleutel tot geluk

Geluk is de sleutel tot succes

Als je houdt van wat je doet, zul je succesvol zijn

Wees overtuigd van je innerlijke kracht en geloof in jezelf

Het zijn niet de pieken, die de kwaliteit van je leven bepalen,

maar hoe je met de dalen omgaat!

 

- Roy Beunk