De Kracht van de Gedachte

Iedere gedachtenimpuls wordt gerubriceerd en opgeslagen in je onderbewustzijn. Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven kregen we meer dan 148.000 keer NEE te horen of dat we iets niet zouden kunnen. 

Naast onze ouders, die het beste met ons voorhadden, deden ook onze broers, zussen, leraren, vrienden, collega’s enz. hieraan mee. Natuurlijk onbewust, zij wisten toen niet wat wij nu weten. Feitelijk komt het erop neer dat alles en iedereen om ons heen, zonder dat we het ons bewust waren, ons programmeerde. Jaar na jaar, woord voor woord werd ons levensverhaal geëtst. Laag na laag, bijna onuitwisbaar, werd ons zelfbeeld/imago gecreëerd.

We begonnen te geloven dat wat door anderen verteld werd, de waarheid was en dat vertelden we onszelf dan weer. Honderden, duizenden keren werd ons verteld of vertelden we onszelf wat we niet konden of niet konden volbrengen. Herhaling is een overtuigend argument. Herhaling is de kracht van de reclame. Uiteindelijk geloofden we zelf wat anderen ons en wij onszelf herhaaldelijk hadden verteld.

We gingen leven naar het beeld dat we in onze gedachten van onszelf gecreëerd hadden.

 

Deze programmering heeft zich diep in ons onderbewustzijn verankerd

Daar komt bij dat het veelal gaat om negatieve programmering. Dus programmering die tegen ons werkt, ons belemmert. Onze programmering bepaalt dus in belangrijke mate ons gevoel (wie we zijn) en bepaalt dus ons gedrag en handelen (algeheel functioneren). Kortweg: gedachte bepaalt gevoel, gevoel bepaalt gedrag en gedrag bepaalt hoe we algeheel functioneren. Elk plan, elke gedachte en elk doel kun je verankeren in je onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is de verbindende schakel tussen de gedachte en een oneindige intelligentie. Daarin vindt het proces plaats waar gedachten worden omgezet in energie. Als je dat gaat begrijpen en als een werkelijkheid gaat aanvaarden, dan ben je in staat om een geweldig succesvol leven te leiden. Herprogrammeer je onderbewustzijn, woord voor woord.

De enige manier waarop ik mijn leven als zinloos kan ervaren, is door hard mijn best te doen mijzelf te vertellen dat het zinloos is.

Wis je oude negatieve, nonproductieve, tegen-je-werkende programma en vervang dat door een gezonde, nieuwe, positieve, productieve vorm van programmering. Wis en vervang. Het maakt geen verschil wat je in het verleden hebt gedacht of hebt gedaan. Je kunt vanaf NU ervoor kiezen dat je gaat veranderen. Train jezelf in het met jezelf praten. Dat is het enige wat je moet leren.

Verander jouw manier van denken, met volledige overtuiging en vertrouwen en veranker dat in het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn zit niet stil. Zowel negatieve als positieve gedachten dringen voortdurend tot je onderbewustzijn door. Stop de toevoer van negatieve impulsen en werk er actief aan om je onderbewustzijn te beïnvloeden met positieve impulsen van verlangen.

 

Alles begint bij de gedachten

Je kunt niets creëren wat je niet eerst als een gedachte hebt gekregen. Die gedachten werken samen met het voorstellingsvermogen. Stel je denkt aan een vliegtuig, dan zie je ook een vliegtuig. Waar je ook aan denkt, er komen altijd beelden bij. Als iemand je vraagt ‘Waar was je laatste mountainbiketocht?’, dan zie je weer beelden van je laatst verreden tocht. Soms kun je niet op een naam van iemand komen maar zie je hem of haar wel precies voor je. Als je er niet meer over nadenkt schiet je ineens weer de naam te binnen. Dat komt doordat het denken in het onderbewustzijn doorgaat met zoeken. Er is min of meer een opdracht aan het onderbewustzijn gegeven. Je kunt je verbeeldingskracht gebruiken om plannen of doelen te bedenken, die tot succes in je gekozen beroep zullen leiden. Meng de gedachten met vertrouwen, jouw vertrouwen in eigen talenten. Zorg ervoor dat positieve gedachten heersen over negatieve gedachten. Zorg ervoor dat je controle krijgt over je onderbewustzijn.

 

Bevestig in je onderbewustzijn wat je wilt

Kort en duidelijk met precieze, goed gekozen woorden. Bepaal duidelijk het door jou te behalen doel. Praat tegen jezelf vol vertrouwen en overtuiging en herhaal, herhaal. Met jezelf praten is te omschrijven als datgene dat iemand tegen zichzelf zegt. Dit gaat zowel om hetgeen dat hardop wordt uitgesproken als hetgeen dat iemand in gedachten tegen zichzelf zegt. De inhoud kan zowel positief, vermogend als negatief, onvermogend van aard zijn. Op een positieve, vermogende wijze met jezelf praten bevat teksten en aanmoedigingen om te presteren of succesvol te zijn.

Voorbeelden kunnen zijn ‘het gaat lekker, houd dit vol’ of ‘je bent de beste van het team’. Negatief, onvermogend met jezelf praten daarentegen is erg zelfkritisch en weergeeft een onvermogen om te presteren.
Voorbeelden hiervan zijn ‘wat een domme fout’ en ‘krijg je slome lichaam nou eens in beweging’.

Op een motiverende wijze met jezelf praten is gericht op het verbeteren van prestatie door het vergroten van zelfvertrouwen, het zichzelf moed in praten en het weerstaan van angstgevoelens over de eigen prestatie. Het wordt een gewoonte om op een bepaalde manier te denken en die nieuwe manier van denken zal je automatische reactie worden. Het wordt jouw tweede natuur en het zal een gewoonte worden om op de nieuwe manier te denken, de manier waarop jijzelf wilt denken.

De gewoonten die we vormen, zijn gebaseerd op de mate van bekrachtiging die we ze geven. Bekrachtig je verlangen door herhaling. Je onderbewustzijn is voortdurend aan het werk, niet alleen als je wakker bent, maar ook terwijl je slaapt.

Leef van dag tot dag, van minuut tot minuut en beleef het als een reeks voorspelbare wonderen. 

 


Ben Middelkamp

Mental Coach PROMEG

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.